May 26, 2010

INFO MINDA 14

1. Air Terjun Angel di Venezuela adalah paling tinggi di dunia berukuran 479 meter. Air terjun itu sukar untuk dijejaki dan hanya ditemui pada awal 1930-an.

2. Pada 1741 penjelajah dari Perancis, jean Godin mengembara dari hutan hujan Amazon ke Peru, meninggalkan isterinya, Isabela yang mengandung. Bagaimanapun Jean terperangkap dalam hutan itu dan mereka hanya bertemu kembali selepas 20 tahun. Isabela yang bosan menunggu suaminya menjelajah sendiri mencari suaminya.

3. MONA Lisa adalah lukisan paling masyhur di dunia. Ia dilukis Leonardo da Vinci pada 1506. Bagaimanapun ia menimbulkan misteri yang masih gagal dirungkai. Siapa wanita itu dan mengapa ia mempunyai senyuman yang pelik?

4. PABLO Picasso satu-satunya artis yang mempunyai kereta menggunakan namanya, Citroen Picasson.

5. Negara CHINA mempunyai 200 bahasa yang dituturkan rakyatnya. Namun, MANDARIN adalah bahasa rasmi, antara bahasa popular di dunia.

*************************************************************

6 comments:

  1. nice. nombor 3 tu. tak pernah terfikir pulak iya.

    ReplyDelete
  2. dengar cite, leornardo da vinci tu lukis potret monalisa berdasarkan wajah dia sendiri. kire muka leonardo da vinci versi perempuan gitu.

    http://wanshah87.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Thanks for the infos.. That's good trivia stuffs

    ReplyDelete
  4. wah, pablo picasso boleh pakat kembang2 punggung ler, ada kereta jugerk ;)

    ReplyDelete
  5. Salam, time kasih sudi singgah blog sy, kak :)
    Haa, mase drive thru tu, xde sticker...masa dpt free pineapple pie tu lah baru dpt sticker free..hehe

    owh btw, tntg monalisa tu , sy setuju gak dengn wanshah, pernah bace mcm tu lah..

    ReplyDelete
  6. 44 pemenang dicari!!!

    Antara hadiah2 yang bakal dimenangi:
    - Kain Batik Sarawak - 1 pemenang
    - Kain Pelikat - 2 pemenang
    - Minyak Angin Aromaterapi Fresh Care / Safe Care / Javaspa - 1 pemenang
    - Pin Shawl - 2 pemenang
    - Blause - 1 pemenang
    - Skirt Labuh Lcyra - 1 pemenang
    - Cash RM30 - 1 pemenang
    - Cash RM10 - 2 pemenang
    - Topup RM10 - 3 pemenang
    - PVC Keychain - 30 pemenang

    Jemput join segmen bagi yang belum join jika sudi.. "SEGMEN : Ucapan Hari Lahir Buat 'Si Lala' Pada 13 Mei" Tq..

    Jom terjah entry terkini "Segmen Cash RM500 2015 by Aku Penghibur"

    ReplyDelete